Thursday, October 1, 2009

perkara simple yang kadangkala kita tak perasan.

warning : post panjang. and TOTALLY INTRAPERSONAL. jangan nak buat-buat tahu kalau anda tak tahu.


basic rules in life :

1. jangan pernah sesekali merampas seseorang yang ;

- pernah menjadi boyfriend / girlfriend (kawan especially kawan baik) anda
- diminati oleh kawan (again, especially kawan baik) anda

and of course, bila anda menjadi the ones who knows all the dirts and stuffs. jangan pura-pura tak tahu and cakap,

"oh, i thought you and him/her have nothing! ingatkan korang main-main je!"
oh, itu sangatlah kepala hotak.

2. jangan memberi harapan kepada orang.

kalau anda tak suka dengan seseorang, ataupun anda tak mahu ada apa-apa pun dengan orang terbabit (i mean, RELATIONSHIPS) sila lah bagitahu.

truth hurts, yes. tapi it's better than giving hope and crashing it. lebih baik orang yang anda nak elakkan tu tahu apa yang ada dalam fikiran anda yang anda tak mahu dia dalam hidup anda because you never know what all those hopes mean for them.


saya pernah rasa semua perkara berkaitan jiwa raga, rasa sayang semua ni tak kekal lama sebab saya tak pernah rasa benda ni. but it had occured to me yang perasaan ni memang mengganggu kalau kita tak pandai handle.

people, especially GUYS out there, sila lah faham bahawa perempuan ni makhluk yang sangat fragile. our feelings easily get hurt. kalau lelaki tinggi suara sikit pun perempuan akan terasa dan boleh menangis especially kalau lelaki tu someone yang special to them.

and GUYS, kalau anda tak rasa nak ada something with a girl, ataupun you would just want to remain friends with them, sila bagitahu straight to them. jangan main-main, flirt, or melayan. cakap je ;

"i just want to be friends with you. if one day we are meant to be together, it would happens. but for the time being, i only wanted not more than just friends"

it sound harsh, tapi itu je yang terbaik. berterus terang. jangan risau of the feelings that would get hurt, sebab the pain of truths tak seteruk the pain of the hopes yang korang beri.

i hope you GUYS would understand that.

and as for GIRLS, sila lah ada sedikit perasaan SISTERHOOD. if you never heard of it, here's the rules of sisterhood ;

girlfriends are like sisters. we don't back stab each other, we don't cross lines, and we don't envy.

it's common sense anyway. tak kan tak tahu?

if you know your friend is falling for a guy, automatically the guy is out of our reach. oh please learn to sacrifice and if the guy is hitting on you, tell it to the friend. CONFRONT.

and here we go back to the idea of TELLING THE TRUTH.

and the TELLING THE TRUTH are not only meant for a guy, girls pun. kalau suka dengan lelaki tu show it properly. let them know. tapi kalau tak suka, and wanted to be just friends, bagitahu jugak. jangan bagi harapan palsu. tak baik.

post ni saya tulis sebab geram dengan orang yang suka nak mainkan perasaan orang and pentingkan diri sendiri. fikirlah tentang kebahagiaan orang lain sama. especially kalau itu kawan kita, lagi-lagi kawan baik sendiri.

and untuk orang yang suka bagi harapan palsu. TOLONGLAH. kau dah tahu mamat/minah tu suka dekat kau, kau jangan la layan lebih lebih kalau kau tak nak ada apa-apa dengan dia. kalau suka balik, cakap lah suka. kalau tak suka, cakap je tak suka.

habis cerita. haish. common sense la wey. you tak suka orang mainkan you, you jangan mainkan orang.

oh yes, i understand feelings are really a thing that is out of your control. kalau tak boleh tahan perasaan nak suka sangat dengan balak/awek/the crush kawan kau tu, cakap la dekat dia. TELLING THE TRUTH. the rest, biar kawan kau fikir nak handle kau macam mana. kalau boleh, confront tiga-tiga sekali. settle habis semua sekali.

and remember ;

friends care for each other not just for the benefits they get, but it would be because of the love they share. and, friends don't back stab. and they do not talk bad about each other too.

oh sorry post panjang lebar and point berterabur sebab serius i wrote this after some stuffs happened.

bye.



11 comments:

sufi said...

yup!totally agree wit u!

mireya said...

betul kan? ;)

tengs sbb agree! ;)

Nasz aka Spiderman said...

yeah...agree...semalam dh bace tp x faham sgt...ni bace kali 3 ke 4 baru faham...hehe...

mireya said...

hahaha.
tu laaa points berterabur sebab rasa mcm byk bnde je nak tulis.

oh terima kaseh sbb trut agree sama ;)

farah_dee said...

yeah..go belle :)

n belle,nas xphm sgt sbb da slalu wat cmtu kat prempuan..haha :)

mireya said...

haha OUCH!
kesian kat nas, tak pasal2 je kene dengan farah.
HAHA

are-ku~ said...

menarik post ni

nice.

n betul tejadi dlam realiti.
haha. apa ntah aku merepek.
pa2pun..aku suka post hg ni belle!

mireya said...

haha terima kasseh ronny!!

itu la, kdg2 x perasan kan

Nasz aka Spiderman said...

haish..farah...x pasal2 kne ngn farah...nas x pernah wat yg no 1 tu...yang no 2 tu ade..tapi,x sengaje tw....sekarang dh xde lagi...nas pernah kne cmtu gak....huhu...

mireya said...

ahaha nasz,
next time jgn laa buat lagi oke?
;P

Nasz aka Spiderman said...

orait...
jnji x wt ag..
skrg dh jd bdk baek!!!
hehe..