Thursday, December 31, 2009

The Longest Post Ever Produced. Bukan Salah Anda Kalau Tak Larat Baca.



Jom reminisce balik for what I've done selama setahun ni.

Actually, I've made a few resolutions for 2009. Tapi bukan azam tahun baru yang orang buat untuk tahun baru tu. My resolutions more to berperingkat-peringkat. Depends on the situations.

So, here were the resolutions :

Waktu awal tahun dulu, saya nak kurus. Well, actually ni semestinya lah azam saya untuk setiap tahun. Actually bukan nak kururs like kurus keping macam Kate Moss or Paris Hilton tu kan, tak nak lah tak sesuai. Saya cuma nak achieve berat 53 kg je. Sebab body gebu-gebu ni baru meletop. Seksi sikit. HAHAHAHA (Astaga!). Tapi rasanya masih tak berjaya. Kenapa? First, sebab saya tak buat exercise, diet pun ala kadar je. Mampos lah aku nak berlapar je kan? HARAPAN JE LAAA! Kunyah tetap kunyah, telan tetap telan, melantak tetap macam orang kebulur tak hengat dunia. Second, sebab tak pernah nye nak timbang berat atas penimbang berat. Sebab? Takut nak tengok berat sendiri. Yeah I live in denial. Konon je paksa ayah beli penimbang tapi bukan nak timbang pun seram mak nak tengok berat sendiri nyah!

Study? Waktu awal tahun dulu langsung tak ada azam untuk study. Yeah tak tipu. Saya cuma azam nak continue degree kat UTP. Tapi tak terfikir pulak nak grad foundation dengan cemerlang ke hape kan. Plus, waktu lepas dapat result waktu awal tahun dulu, I've got a very bad feelings. Rasa tak sedap hati bout something that Im uncertain of. Yeah, I kinda have sixth sense when it comes bout me and my future. So, asyik rasa takut je. Takut sangt sampai tak nak tau apa-apa pun pasal study and buat rasa malas nak belajar. Tapi, itu dulu ... waktu awal tahun laahh.

Bila sampai ke pertengahan tahun, rasa macam tersentak pun ada. Result yang saya dapat merupakan result paling teruk dalam sejarah hidup. SUMPAH! Memang tak sangka langsung lah akan ada chapter macam ni dalam hidup saya. So, I guess my bad feelings tu memang betul lah sangat-sangat kan. But, learning from mistakes, saya mula tanamkan azam untuk bangun balik and belajar betul-betul walaupun in the end tetap jugak aku meniru assignment kann, tapi still ada jugak buat revision before class, ye lahh susah kut nak belajar Differential Equation wah tak boleh belah promo subjek.

Tapi ada jugak silly resolutions yang saya buat dulu, which is you know, nak kumpul duit beli external hard disk sebab takut komputer tiba-tiba crash ke hilang ke hape kan, last-last Alhamdulillah dapat jugak beli tapi bukan dengan duit sendiri, ibu jugak yang jadi tukang spedo kan. HAHA. Then, berangan nak beli kamera. I've thought of DSLR, tapi masalahnya benda alah tu besar sangat and tak kuasa nyah mak nak usung benda alah besar tu merata-rata takkan laahh nak ambil gambar shopping kat Giant Manjung pun mak nak ngusung DSLR yang gedabak tu kan? Tapi Alhamdullilahh, dapat jugak nyah aku beli kamera, kamera Lumix je pun tapi oke lah dari Ben Q aku yang I am very sure my girlfriends tahu tahap keharamannya kan. HAHA. Again, ibu aku jugak yang spedo. Aku tetap maintain tak keluarkan duit.

Then, konon-konon dulu simpan niat nak kumpul duit beli iPod ke, MP3 ke, MP4 ke kan, Alhamdulillah tercapai. Kali ni bapak aku pulak yang spedo. HAHA memang dasar anak ayam. OPS! HAHA. Lepas tu ada satu resolutions rahsia, which is nak ada boyfriend. HAHAHHAAHHAHAHAHAHAAH! Ini memang kelakar. Resolutions ni aku buat time pertengahan tahun sebab rasa macam tak kool je dah nak masuk twenty tapi still tak ada significant other kan. Memang poyo and pathetic. And mostly, apa yang dapat saya simpulkan disini, semuanya half way je. Memang tak berjodoh kan. And sekarang rasanya I'm not interested in any kut. Nak join kelab wanita single berjaya pulak lepas ni. HAHA.

And bila dah masuk degree ni, ada pulak resolutions baru, iaitu nak aktif clubs and event yang macam-macam. Sebab konon-konon nak merasa lah jadi busy and sebenarnye nak luaskan connection. Tak nak lah hidup dalam kepompong je kan. Nak jugak merasa macam mana hidup dengan senior, ada kawan-kawan multiracial. So far, it didn't went very well sebab say ni pemalu. HAHA. Seriously, agak pendiam lah jugak bila jumpa orang kan. Kenapa pun saya tak tahu maybe sebab tak adapt lagi kot. Serious lembab.

Then, bila nak masuk hujung tahun ni, saya teringat balik tentang the feelings I had waktu pertengahan tahun waktu nak bukak sem dulu. It's about something personal. And saya rasa memang betul kut instinct saya tu for whatever it said lah kan. And it did happened. I've isolated myself, and things were going not in my way. I have discover my angry self, about the other person that lays beneath my personality, tentang anger management yang sangat loose and the hideous envy feelings that I have, and macam-macam lagi. And I could say, as it gets more towards the end of the year, I get more inbalance and I am losing more grips more than what I expected, nothing to hold on to, nothing shared and everything changed. I may not know myself and my surroundings anymore.

All in all, I think this is what we call life. And Karma. What goes around comes around and this is the time for me to be at the lowest point as for most of the time I was on top.

Tapi, let's hope benda tu just a feeling je kan. So, what seriously have happened in my life eh? Let's go through specifically. Macam lah korang nak tahu sangat kan, tapi takpe, layankan aje. Mana tahu lagi lapan tahun saya kahwin dengan mana-mana anak Sultan ke kan, at least korang boleh cakap "Eh, perempuan ni!!! Aku pernah baca blog dia dulu bla bla bla bla *puji sikit* bla bla bla *kutuk sikit* bla bla bla yada yada yada"

See. Anyway, HARAPAN JE LAAAA KAN? HAHA

January-June.
Sepanjang musim ni, a lot of fun things happened. Banyakkkkk gileh benda yang jadi and benda ni semua fun things yang membawa kepada kelaghaan sampai aku malas gileh nak study and pegang buku pun rasa malas gileh nak mampos. Tapi kalau aku tak lagha, tak de lah dapat result macam taik tu kan, and kalau tak dapat result taik tu, mungkin saya tak akan pernah sedar dari mimpi hahah drama tak sudaahhh.

January.

- The Instinct.
I had an instinct that says something about my future. Perasaan tak sedap hati yang saya tak dapat interpret. Rupa-rupanya it's about my result untuk sem dua yang bakal musnah. HEH DRAMA!

- Outing of the Lifetime.
The best outing everrr!!!!!! Ingat tak kita menggila dalam kereta yang dibawa oleh dua jejaka idaman Malaya? Sumpah macam bangan gila sebab apa? Ini semua pengaruh John Hafiz time tu. HAHA nak buat macam mana we adored him so much, oke, I adore him so much. But we had fun, aite?

- The Party part 1
Birthday party liar untuk Jahhh. :)


February.

- HAHA.
Ini bukan pasal saya, tapi pasal Rosma, on this very month, dia kena kencing dengan Bubbles atas peha dia. I would remember this time forever. PRECIOUS.

- Affection is on the air.
Bulan ni bulan mabuk kepayang. Dengan someone from the past and someone from the present. All in all, I blame hormones untuk semua yang berkaitan dengan perasaan ni. HAHA bodoh je hidup in denial gila aku nih. HAHA.


March.

- The Wedding of the Year,
Oke jatuh cinta di sini. Someone's uncle is sooo handsome muka adorable nak mampos macam Keifli AF. Auwww. And Siti Rosma, we enjoyed your your brother wedding veryyyy much! Ngeh ngeh ngeh.

- The Trip.
Tahun ni macam tahun melawat Kelantan je. HAHA. Oke Kelantan memang best! Marvelous! Dah lah banyak jual baju rare cantik cantik and yang paling penting, MURAH! and cuci mata sepenuhnya, YUMMYY! HAHA


April.

- The Dark Knight.
Oke saya boleh conclude yang bulan ni merupakan ultimate ultimate ultimate overnite kitorang! HAHAHA! Gila kesian kan? Ultimate overnite pun pergi Lumut jeh, but HEYYY, kitorang tidur hotel oke even hotel tu lebih kepada err ... tempat JAIP tangkap basah orang. HAHA!

- The So-called Hiatus.
Konon-konon nak tutup laptop selama berapa hari? 2O hari? HAHA memang harapan je lah kaannnn?


May.

- Friend Request.
I added my super crush in my gtalk. And have a ... let's say quite a decent conversation. HEHE. Oke tak banyak conversation pun, sikit jeh but cukup untuk buat saya angau sepanjang exam week. OVER!

- The Test.
I screwed my final exam. BIG TIME!

June.

- Home Alone
My parents pergi umrah selama dua minggu and I think you pretty much get the idea about how paranoid was I when left alone in the house with my little brother.

- Love Drunk
Saya angau!

- Trip and Breaking Away.
Yeahhhh ini memang best and terbaekk wa cakap lu. Dapat getaway seminggu pergi melancong ke Utara, which is mostly dekat Kedah. Jumpa balik dengan the girlfriends, Marleya, Sheda, Lee and all-time-mentioned-girlfriend, Siti Rosma laaa kan. Memangggg BEESSSSTTTTT!!

- Nieces and Nephew.
Sejak bila pulak aku consider Kenit ni adik beradik aku? CEHHH, HARAPAAANNN JE LAAA! Well, ini selain Kenit beranak, ini juga adalah trip pertama Siti Rosma ke rumah saya. Yeahhh!! Tepuk tepuk tepuk untuk beliaauuu! Ngee ;D


July-December.
Ini bulan-bulan yang penuh drama. Macam-macam benda jadi. And I could say, sepanjang hidup ni, ini mungkin antara phase in my life yang saya tak nak lupa. Banyak gila peristiwa manis, pahit maung, masam, masin, tawar, tangisan gembira, tangisan sedih, perkara menyayat hati, revealations, and macam-macam drama lagi lah yang berlaku. Tapi sepahit-pahit mana pun, I think somedays, I would think of it and laugh my ass of gila-gila punya. And I could say these months were the months where "expect the unexpected". This was where I did what I never thought I would. Kawan dengan the exclusives, courting my Mr. Crush, berkawan dengan Mr Who-used-to-be-crush, having chat with someone I have resented so much without any reasons and turned out that he was very lovely, funny, and fun, joining clubs, lepas tu dapat berbaik balik dengan orang yang pernah gaduh dulu, met new fun people, exploring loves and many more.


JULY.

- The Eagle and Me.
Ini best. Macam revelation untuk saya pun ada gak. Yelah kan, multiracial kut, dengan hedonism tahap tingginya, memang STE bestt!! Lagi lagi dapat geng dengan Mimi Yana and Jah. HAHAHA. Siti Rosma and Farah and Ayam? Dorang tak geng. HAHA.

- The Result
... yang macam haram. HAHA. Siapa suruh tak belajar betul-betul? Asyik main sana, main sini, makan sana, makan sini, overnite sana, overnite sini, oke tu tipu bukan overnite banyak mana pun sekali je kannn? Saja tau suka nak over over kasi tampar sekali baru tahuuu. HAHA.


AUGUST.

- Give and Take
I was giving my heart kucing to my crush. Oke sumpah ini memang spontaneous. Kan saya ada add dia masa sem lepas kan, then tiba-tiba we talked and chat for hours tukar link blog and stuffs and he found my entry about my cat yang beranak tu and dia nak sekor. I was like, "Okay," and my mom pun kasi green light je and TADAAAA the cat is his. GILAA KANN?

- Babi Flu
Funny how me and Mimi Yana sama-sama demam kat rumah saya. HAHA. Mimi demam tinggi oh. 40 degree. Nasib baik tak retarded kalau tak, tak tahu lah macam mana kan, Mimi kan?

- Candle Lite Dinner Version 1.
Overrrr. Makan kat cafe UTP je. Oh oh lupa nak cerita, after I gave him the cat, dia bagi saya pinjam CD yang I just read the review beberapa hari sebelum tu. Sumpah terkejut. Apa lagi kan, terus laahhh burn CD tu and dengar. HAHA memang poser and typical girl in crush bukan in love yeh, in crush. And sebab nak pulangkan CD tu, we have a dinner together sembang-sembang and mamat ni sumpah lawak. Yeah, just lawak.

- The Party Part 2.
Birthday party Bil yang meriaaahhhh!! Best gileh and yeah, I never write about it. Nanti ada masa, I'll write about it. Banyak 'gambar-gambar menarek' untuk dikongsi bersama. Nyiahaha!

- The Party Part 3.
Ini party kecil-kecilan. Kamila punya birthdayyy. YAYY! ;)


SEPTEMBER.

- Sahur.
Korang ingat tak sahur-la-sangat dekat McD Manjung tu? Sumpah macam haram masing-masing macam tak hengat yang tu bulan puasa dengan pakai baju overdose macam baru balik meronggeng dekat kelab malam lepas tu ambik gambar macam orang tak pernah pergi McD dengan memekak hape segala semua cukup hahah anyways, itu yang best, ituuu yang kita semua enjoy! :)

- Merayakan Hari Raya.
Raya kali ini agak miserable tapi boleh tahan best. My family yang dysfunctional all the time memang funny. You don't know how much drama wajtu raya tu siap ada air mata yang mengalir okehhhhh memang dahsyaaaattttt. And and raya ni jugak I did something funny, konon nak wish birthday on the spot lah sangat last-last tertidur. Ehhh not entirely my fault okeh, saya sakit perut time tu. HAHA.

- The Birthday Present.
Ini best, saya turun bawah, I mean pergi keluar pada pukul 5 pagi jumpa dengan my Mr Super Crush waktu birthday saya sebab nak bagi my pendrive to him. Becausseeeee, he wanted to give me his favourite songs. Saya ingat lagi ayat dia, "Anggap lah itu hadiah dari wa untuk lu" HAHAHA, yezza sweeettt.


OCTOBER.

- The Broken Heart.
I cried my heart out. Cewahhhhhh gila drama siaaaallll!!! HAHA. Okay, actually it's not entirely his fault pun kan, nasib kau lah siapa suruh perasan. But anyways, apa-apa pun, berterus terang and don't keep guessing. It's not good. Baru saya tahu saya ada perasaan. And the tears prove it. And sampai sekarang saya rasa the tears is because I am angry sebab kena tipu, ke tears of jealousy? I am pretty much rejecting the latter one.

The Party Part 4
- My babes, the girlfriends also known as the bimbos, buat surprise birthday party yang akhirnya menjadi party yang err... senyap? Hee.. told you kan girls, I tak suka buat party untuk diri sendiri. But anyhow, I am loving the presenttttttt!!!!!!!!!! Thank you, LOVE YOU!

The Party Part 5.
- Birthday Farah yang Baekkkk. Ini adalah birthday party favourite sebab Farah menangis!! Oh rasa macam sangat berjaya je plan hari jadi ni bila tengok farah menangis. We all love you Farah!! And oh yes, saya tak cerita pun tentang party ni dekat you alls kan? Tengok lah, ada masa nanti I cerita okehhh? Pinky promise ;)

- The Prince Charming.
Okay, bukanlah prince charming or the knight in armour kan, tapi he somehow made most of my days oke over, tapi after knowing him, memang lahh tak berhenti promo dia to everyone in the house kan, tak percaya tanya the bimbos sumpah diorang asyik dengar ayat yang sama "Korang kena add dia, sebab dia memang fun nak mampos!!" Tapi bila diorang mintak ID, tak nak kasik pulak kan. HAHA. But seriously, sumpah tak pernah jumpa orang that I am very comfortable with I mean for the opposite sex lah, and don't have the urge to impress just everything flow very well. Sumpah he was very funnnnnnnn despite muka yang macam gangster, dengan kesengalan tahap dasat dia tuuu. Dia memang funnn, funnn, funnn! But seriously, waktu ni no feelings grown, just rasa he was super fuuunnnn!!

- The Graduation
Grad foundationnn!!!!!! Alhamdulillah, AKHIRNYAA KAN? :P

NOVEMBER.

- The Candle Lite Dinner Version 2.
Oke, over sekali lagi. Makan dekat cafe UTP je pun. Tapi best oke. Kesian jugak lah dekat dia nak tengok bola tak boleh kan sebab kena paksa makan dengan aku kan. Thanks to Siti Rosma yang set up kan benda alah ni. HAHAHA. And thanks to Elya for the courage. Rasa macam bangang je, tapi what the hell. I had nothing to lose, instead I am having a very great time and I enjoyed myself very much and it was superbly fuunnnnnn!!!!. Makan dengan siapa? Dengan the prince charming laaa. HAHAHA. And tell you what, I can't stop myself from talking about it for days sampai kena restrain diri sendiri supaya tak nampak macam melampau and annoying overexcited bitch sebab asyik cerita benda yang sama all over again, kan.

- Drama.
Drama tu tak tertonjol pun. Tak tertonjol? What the hell? And the thing with prince charming, let's say things didn't quite went our way. It came to a halt. Completely. Perhaps it won't be the same at all pun or it won't get restarted pun. But anyhow, things happened and I could say, I was indeed VERY happy and the memory shall remains. :)

- Study Study Study
Most of the time of exam week muka saya ada kat IRC. Berkepit dengan budak Elya tu. HAHA. We had fun, aite? Tapi study tu, study jugakkk HAHA.

- The Ugly Truth.
A lot of things going on, the secrets unfold, and it is very surprising to know that much about people. Sampai kadang-kadang you yourself would wonder about everyhing you saw. Is it good as it is, or is there anything hideous that lies beneath? I would say, you never know.

- The Courtingship.
My babes told me it's courting. And some say "He's hitting you very hard". Well, let's not talk about this.

- Gaya Hidup Sihat.
I concluded it as POYO NAK MAMPOS! TAK BUAT PUNNN. hahaha.


DECEMBER.

- The girlfriends.
Saya dapat peluang bersama-sama dengan my long lost loves, the girlfriends. And sangat amazing bila our bonding masih sama and tak berubah lansung. The inside jokes masih laku, boleh cerita tentang macam-macam perkara, gossips tentang things that happened in our surrounding. Bergelak ketawa about the same lame jokes all over again, it's amazing. And cuti di tahun 2009 adalah cuti yang paling best pernah saya ada. I cherish my friendship sangat-sangat.

- The family.
Saya sangat gembira bila kami masih boleh duduk di meja makan waktu dinner and lunch and buat inside jokes and gelak-gelak macam tak ada masalah dunia even most of the time Perang Dunia banyak terjadi. Well, sebab tu lah kita panggil FAMILY.

-Myself
I found out how lonely I am. HAHA. Not in a bad way though. Dulu I supposed orang yang lonely adalah orang yang paling banyak tengok movies because they dont have much things to do so the best thing they could do is watch a lot of movies and adoring the characters and the stroyline and wishing that they were the same. And I guess, saya macam tu lah kut. Banyak gileh tengok movie, sampai kadang-kadang rasa nak muntah tengok laptop ni lama-lama.



2009 really did teach me a lot. Thank you.

.

12 comments:

mimiyana said...

oi! jeles r ngn ko pat tulis sume2 neh. nk jugak! tp cm x pat je. hua3. fever of d year! 1st time kot temp tggi nk mampos. seb baek slamat. hehe. 2009 was awesome! ak x ley nk describe gne word lam otak ak nie duk byg mcm2 da sume keje gile kte. it was fun! i wonder how jan 10 is going 2 be. haha ;)

p/s: 1 lagik. PANJANG GILEH!

mireya said...

yezzaa memang panjang. ni memang catit segala-galanya nihh. haha sebenarnya aku rasa banyak je lagi benda tak senonoh y kita buat tapi ak tak dapat nak masukkan semuaa. baut la mekk!!! tulis dalam bimboo!! haha

hope this year we would still remain close as ever. AMIN!

mimiyana said...

amin! ak watx best r. mls 1 lagik. hahahaha. u noe wut i almost 4got bout ur crush n when u mentioned him bru ak tigt. hahaha. 2009 trip to kulim 2010 trip 2 jb! hopefully jadik la yeh. trip kulim best ouh! ;)

Rosma said...

sangat bes!! i miss you guys so much!!! ok girls..huhuhu

mireya said...

mimi : haha sampai ati kau tak ingat dy. memori tuuuu. hahahha. and yeahhh hopefully jadi la trip ke jb tu kaaannn

rosma : miss you! miss them!!

Nasz aka Spiderman said...

seriously..ni la post paling panjang yg pernah aku baca sampai habis...haish...

farah_dee said...

hehe..thanks to korg gak 4 the bday..poyo..so much for rosma nk kua ngan pali laa..mimi mls nk tmn laa..belle ade event laaa..haha

asyraf iskandar said...

panjangnye belle.mule2 cm x larat nk bce tp last2 abes gak lepas selit2 ngan men game sume.haha oohh lupe, happy new year kat BELLE, MIMI, ngn ROSMA. skali je wish k da alang2 sume korang de kt sini :p

mireya said...

nasz : HAHA tahniah laaa sebab habis baca jugak kan akhirnyaa. Happy New Year!

Farah : next year kita kasik gempak lagiihhh!! hehe

Acap : HAHA tahniahh la habis baca jugak kan. I dun expect org akan habis baca. sebab pnjg sgt. well happy new year to you too!!

mimiyana said...

farah! susa r nk came out wit alasan x mo tmn ko. hahaha. seb baek ko cye yg dept ak nk wat meetg. dept ak nk wat meeting mmg haram la kan. oke pasni da x ley gne excuse 2. hahaha

HAPPY NEW YEAR 2 EVERYONE HERE! haha ;)

miss eLyA =) said...

fooh fooh best! haha wooooaaahhh kau describe prince charming tak nak lebih detail lak kan! haha die bace memang gerenti tawu! woot woot berani lah kau hehe. yeah last year was awesome kan. we got to know each other preeeettyy well ;)

mireya said...

hahahaa. aku berani tulis sebab aku rasa xde antara kawan2 dy or dy sendiri y akan baca.
hahaha mana bole describe lelebey. secrets. gahaha secret laaa snagat.
yezzaaa let's make 2010 merrier and closer and everythinggg ;P