Thursday, June 24, 2010

Tuah - Jebat dari Pandangan Dang Komala (?)

So, lately I've been busy dengan teater Tuah Hang Jebat di KL. You alls datang tengok tak ? Oh I busyyyy gilaaaa okey sampai tak sempat nak texting and updating my blogs pun okeyy.

(Hahaha macam laah aku buat kerja sangat kann ?)

Okay, tiba tiba I nak kita semua tengok balik skrip Tuah Hang Jebat, okay, even I don't have it laa kan. Tapi dari pengamatan saya laa yang dah tengok teater ni puluh puluh kali termasuk dengan rehearsal bangsawan dulu, campur dengan teater yang dekat KL ni, saya dapati Tuah tidak mempunyai any attributes yang boleh kita ambil untuk dibuat sebagai idola.

First, Tuah tak dengar cakap. Dia ego tinggi. Dia tak nak dengar nasihat dari Jebat. Ini waktu scene mereka gaduh sekejap sebab Jebat kata Tuah ni nak main-main je dengan Melor and lepas dorang gaduh gaduh tu Tuah main blaahhh je macam tu kan.

Secondly, Tuah dah menyimpang jauh dari ajaran Tok Guru dia. Tok Guru dia pesan jangan menderhaka pada-Nya, dan negara. Tapi Tuah dah main syirik bila ada dalam satu dialog Tun Teja kata ,


"Sirih lupa yang kekanda Tuah berikan belum cukup kuat jampinya untuk adinda melupakan diri kekanda,"

See, apa ni Tuah main bagi sirih jampi nii ? Mesti jumpa bomoh kan ? Ke Tuah sendiri ada ilmu tuu ?

Third, adakah Tuah pernah commit adultery ? Sebab kalau tak kan, kenapa Tun Teja tu beria-ia naakkkk sangat dekat Tuah sampai sanggup menyerahkan diri dan ajak bermukah ? Kenapa ada ayat,


"Adinda RINDUKAN belaian kekanda, " HAAA !

Fourth, Tuah ni kiss ass. Sebab nak Sultan ni ampunkan dia, sanggup nak bunuh Jebat kan, sahabat yang dah macam saudara diaaa sendiri. And tak nak dengar penjelasan Jebat yang nak membela kematian dia.

Fifth, Tuah main tipu. Ada satu scene tu, Tuah mintak from Jebat, Taming Sari tu. Jebat agreed and suruh Tuah bagi keris biasa yang dia pakai tu ke Jebat. Bila Jebat passed Taming Sari, Tuah ambik and keris biasa tu dia letak tepi and BAAMM ! terus dia serang Jebat.

Penipuu !

Okay, enough pasal Tuah. Sekarang tengok Jebat punya attributes pulak.

First, Jebat sangat lahhh sayangkan Tuah and suka bagi nasihat and ingatkan Tuah, (refer scene Melor yang macam I cerita kat atas tadi).

Secondly, I tetap rasa Jebat tak rasional. Ada satu ayat tu dia kata,

"Ini sudah semestinya fitnah Datuk Patih Karma Wijaya ! Ayahanda .. "


Jebat dah tau yang dalang pembunuhan Tuah adalah Datuk Patih, tapi kenapa waktu dia mengamuk tu, dia tak bunuh je Datuk Patih ? Or pasang perangkap untuk bunuh Datuk Patih ? He could do that sebab sah sah dia lagi terer dari orang orang Datuk Patih kan ? So tak payah lah mengamuk mengamuk, kan ? Tak pun racun je raja tu suruh Dang Baru bagi Sultan tu minum racun kasi dia mati, kaannn ?

Okayy tu je attributes Jebat. Sekarang nak analyse the whole play pulak.

Sultan Melaka digambarkan sebagai begitu bodoh sampai tak reti nak buat keputusan sendiri. Kalau anda perasan, dia akan guna ayat,

"Apa pandangan Datuk-datuk sekalian ?" atau,
"Apa pendapat Datuk Bendahara ?"

And kalau ada Datuk yang menjawab, dia akan guna keputusan Datuk itu sebagai titah baginda. Even cadangan kurniakan darjat pun dari Tun Teja, buat kenduri pun Tun Teja yang cadangkan. Gila tak ada pendirian Sultan ni. Tapi ada satu keputusan, andddd satu satunya keputusan yang dia buat pun adalah,

"... dan pancung kepalanya ! Beta tahu akan matinya jua !" waktu nak hukum bunuh si Tuah tu. Time ni tak reti pulak nak minta pandangan Datuk Bendahara.

And Sultan juga sebenarnya seorang yang dependent and sangat clingy dengan Tuah. And he believes in tahyul too ! Sebab ada satu line Datuk Bendahara,


"Hidup dan mati seseorang itu tidak bergantung pada kerisnya, Tuanku, "
"Apa ?" < ---- laju je Sultan buat fierce tak setuju kata hidup seseorang tu bukan atas keris semata-mata sebab Taming Sari tu dah ada untuk Tuah.

Apa daaaaa.

By the way, saya rasa Datuk Bendahara tu pun tak lah bijak mana sangat. Sebab kalau dia bijak, mesti dia akan bagitau Jebat tentang perihal Tuah yang masih hidup. Sebab dia mesti tahu yang Jebat akan balas dendam atas kematian saudaranya tu kan ? Ada satu line tu kata,

"Patik rasa, Jebat masih menaruh dendam atas kematian Tun Tuah yang dihukum bunuh dahulu, tuanku, " ni ayat Datuk Bendahara.

Kenapa waktu Datuk Bendahara decide nak simpan Tuah tu, dia tak bagitahu je Jebat ? Kalau tak, mesti Jebat tak mengamuk, kan ?


Jadi, saya rasa sebenarnya Datuk Bendahara lah yang patut dipersalahkan dan beliau lah sebenarnya punca segala ini terjadi. Cis kau !



Sekian, terima kasih.


Eeehhhhhh, cop cop ! Sebelum tu ada sesiapa tahu apa jadi dengan mayat Jebat ? Adakah jenazahnya di arak ke seluruh negeri or kampung macam yang sering dilakukan kepada jenazah penderhaka ? Di mana Jebat dikuburkan ? Apa jadi pada Dang Baru dan anaknya ? Apakah ada lagi waris Jebat di muka bumi ni ? Bagaimana Tuah menghadapi hidup dengan depression yang dia dah bunuh saudaranya sendiri ?

Explain to me, please.

.

5 comments:

syafiq effendi faliq said...

salam, hang jebat di arak seluruh melaka sebelum digantung mayatnya sebelum dikebumikan, kabarnya, anak jebat bernama hang nadim, dan dihukum bunuh jua dalam hikayat singapura dilanda todak, makam hang jebat memang ada, yang tak ada adalah makam hang tuah, tu sebab hang tuah tu dianggap mitos.....wallahualam...

Merissa K. said...

hahahahhahhahaha.

i like this version better! babe, go write a modern version of hikayat hang tuah for the sake of the lil kiddies punya sejarah textbook!

:D

i think the sultan is an idiot. that has been well portrayed in every movie/play/theatre ever made about TUah and Jebat i think.

Anyway, you acted in the play keeeeee? i went to see the one kat Taman Budaya!! how come i tak tauuuu puuuun u berlakon? ngaaaaa.

mireya said...

sefa : ohh begituu. thanks for the infos ! ;)

merissa k :
haha i acted in the playy, tapi jadi dayang jee. hehe dayang yang teman dang baru tuu ( nak jugak bagitau :P )

i tak sempat nak post promo the play kat taman budaya tuu. i know you went there cz i read ur comment ! heee

aku seorang picisan said...

:)

mireya said...

;) hee, hai !