Friday, December 16, 2011

Bitchface

Ni lah masalah aku selalunya.

Aku teringat pasal suatu hari tu waktu aku tengah duduk termenung sementara tunggu semua orang tengah bersiap kemas barang. Waktu tu kami sedang get ready untuk balik ke UTP lepas habis show 'Mahkamah Lorong' di USM. Tiba-tiba ada salah seorang dari budak TTS datang tegur aku.

Beliau : Kau kenapa Mira? Ada masalah ke?
Aku : Tak ada pape. Kenapa?
Beliau : Tak adalah aku tengok kau diam je, selalu bising. Muka pun macam tak happy.
Aku : Aku okay je, happy je.

Honestly, benda ni dah banyak kali jadi. Waktu dengan kawan-kawan aku ke, dalam kelas ke, semuanya sama. Orang selalunya akan tanya aku soalan pelik-pelik kalau aku diam.

Mana yang tak kenal aku pulak, akan anggap aku ni just another stuck up, full of herself, with a smug face bitch. Sampai ada yang takut nak tegur, and muka macam aku memang susah nak make new friends.

Sebab tu aku selalu buat bising when I was in a group supaya orang tak ingat yang aku ni moody atau sombong, atau deserve a bitch slap for making faces.

Tapi, kadang-kadang tu aku penat jugak asyik bercakap, so aku akan diam and automatically my bitch face shows up without notice.

I was born this way, anyway.

Apa pun, terima kasih aku ucapkan kepada orang yang selalu tanya whether aku ada masalah ke tak when I accidentally terbuat muka bitchy, and when I was just keep quiet. Thank you for your concern, small thoughts like that really do matter. At least I know someone cares. Terima kasih semua, if you're reading this.

P/S: I once thought that I want to soften my face so that it won't look bitchy anymore, but I love my face and  I find my bitchy face really helpful when in need. How? Later.

2 comments:

faizunnisaqsulman said...

i guess both of us r in the same boat.. haha..

mireya said...

welcome to the club, dear! ;D