Sunday, January 8, 2012

Jus My 2 Cents

I know this issue is somewhat old but I still wanna talk about it.

So, beberapa hari yang lepas kita banyak dengar di dada dada akhbar tentang mahasiswa yang memberontak, yang menuntut kebebasan akademik, yang minta AUKU dihapuskan, mahasiswa kena pukul, kebangkitan mahasiswa.

Sebagai salah seorang mahasiswa, I think I need to know about this issue so I read a pdf file I found while browsing internet on AUKU, UPSI issues, and kebebasan akademik and I've found 'Taklimat Pindaan AUKU 2009' yang ada cerita sedikit sebanyak pindaan on the act and I think it's good enough to feed on my curiosity regarding this issues.

So I read it. And surprisingly, I don't find anything ridiculous about the act. I think AUKU is good.

Sebelum aku tulis hujah aku, aku nak terangkan pasal apa yang aku faham tentang isu ini. AUKU ni bagi beberapa peraturan pasal mahasiswa supaya tak masuk politik or openly show their support/sympathy towards any political parties, then pasal hak pembelaan diri dalam dakwaan, hak naib Canselor, badan mahasiswa, isu rayuan, hukuman tatatertib.

Tapi yang menarik perhatian aku, mesti lah pasal politik.

Aku rasa it's good that students are not allowed to join any political parties while they're still pursuing their diploma/degrees. Kenapa nak kecoh masuk politik? Kita belajar pun tak lama, paling koman umur 23 tahun dah grad kalau tak ada masalah apa-apa lah, lepas tu kalau nak masuk parti politik, masuklah ikut suka hati anda.

Bagi aku umur 18-23 ni sepatutnya kita jadi masa untuk memerhati pihak mana yang betul, mana yang salah. Sekarang pun ada internet, kalau tak puas hati dengan apa yang di canang di media perdana, baca pulak dalam blog or websites yang ada. Tak perlu join pun untuk tau, sebab kalau dah join, we tend to be biased, so perhati. Observe.

Pasal kes students berhimpun semua tu, aku rasa tak payah lah. Tak mencerminkan langsung budaya mahasiswa. Mahasiswa ni orang pandang tinggi, sebab diorang rasa mahasiswa ni golongan orang-orang cerdik pandai yang belajar tinggi-tinggi, yang tahu beza mana betul mana salah, yang tahu fikir dengan rasional.

Tapi tak adil lah nak kata mahasiswa ni semua bodoh piang hanya kerana segelintir yang merosakkan nama.

Pasal video Fahmi Reza yang tunjuk betapa powerful nya gerakan mahasiswa pada zaman 1960 tu, I think sekarang zaman dah berubah. Tak perlu aggressive sangat. PRU pun 5 tahun sekali, by the time PRU comes, banyak yang dah grad and boleh buat pilihan sendiri. Kalau nak berdemo time tu, baru boleh. Kalau tak, observe and undi ikut mana yang anda rasa betul dengan buat research sehabis baik.

But I still think demo sucks sebab menyusahkan ramai orang, dengan ada road block bagai, really really menyusahkan.

Kalau nak jugak masuk politik, masuk politik kampus. Bertanding dalam pilihan raya kampus, buat manifesto, belajar baik baik biar dapat result Dean's List sebab kita taknak orang yang masuk politik kampus ni dapat result tak baik cause we need people to look up to, pemimpin kena lah well rounded, pandai cakap pandai buat and pandai belajar, train yourselves dengan politik kampus dulu if you really want to be involved in politics lepas you grad nanti.

Sementara tu, belajar lah dengan rajin dan jadilah pemerhati yang bagus.


p/s: kalau rasa pemahaman aku on the subject is wrong. Please jangan maki, enlighten me. I'm welcoming opinions of any sorts.
.

2 comments:

j1da said...

mmg these students yg sibok nk berpolitik perasan bagus besar kepala takdak arah tujuan mak pak pulun susah payah cari duit bg dia study get good results dok buang masa politik-ing. keluaq in real world kalau hang nk jual activity politik-ing tu or your degrees? we all meluat bila mai bab ni ritu. they really believe that they know everything buat kecoh mcm ni. by the time they are 30, then they'd see how f stupid they were.

mireya said...

kan, it's like I don't get it, what rights are they fighting for? hopefully they'll realize how stupid they were. dari sibuk berpolitik, baik sibuk belajar.