Monday, December 20, 2010

Average Joe.





Okay, I sangat jeles to people yang have talent, means someone yang good at something. Cause tell you what, I'm good at nothing.

Okay, pathetic gila. Let me rephrase, I'm average in everything.

Now that sounds better. (OMG I'm soooo in denial)

I want to claim that I am good in writing. But the fact is, I enjoy writing, I like writing but what I wrote are not a good piece. Tak bole tulis beautifully macam dalam novel pun, let it be in English or Malay. Nak jadi journalist pun tak boleh. Tahu tulis merapu je. Oh grammar and tatabahasa jangan cakap la, berterabur oke. Habis campur aduk past present past continous verb adverb see punctuation pun malas nak tekan.

So saya tak boleh nak claim I'm a good writer.

I nak claim yang I ni pandai in gadgets. Because dulu I ikut la sikit perkembangan gadgets ni kan. What's the latest la apa laa. But then I tak tau pun ada phone nama Android !! And I dont even know betul ke ada phone jenama Android or is Android is only a type ? And if it does exists, how does it looks like ? Sedih kan ? I cuma tau ada smartphone Blackberry and Iphone je. Sumpah pathetic gilaaaaaaa. Tu pun ada hati nak kata tau gadgets.

So I gave up on gadgets.

Then nak kata I was good in music pun, tak boleh jugak. Okay, here's a confession, start listening to radio, like betul betul dengar tiap tiap hari mengadap radio nak dengar lagu is when I was fourteen. Tu pun sebab I amek radio lama from my mother's room. Penat gila nak adjust areal sampai kena kepit dengan pengepit baju lagi okayyy. And usually I don't know most songs yang famous in 90's and 00's. Kadang-kadang bila cerita pasal lagu, my friends would make faces and tanya :

"Ha ?? Kau tak tahu lagu ni ? Biar betul ?"

or

"Wow ! You tau lagu ni ?"

Pathetic amat.

Okay, tu selalu kalau bab lagu Inggeris la. Sebab ye laa I tak layan lagu Inggeris I tipikal budak kampung yang kawan dengan the rempits layan lagu rock kapak je. But still tak boleh jugak nak claim yang I expert in lagu rock kapak sebab selalu got mixed up the songs and the singers cause told you what kebanyakan lagu rock kapak ni muzik dorang lebih kurang je.

Or am I the only one yang rasa macam tu ?

Sebab apa tau, kalau I dengar lagu Wings, I rasa lagu Di Ambang Wati tu sama je macam lagu Sejati. And kalau lagu Bumiputera Rockers pun sama. Then lagu Spoon I ingat lagu Spring.

Mannnn nama Malay bands ni is soo bad.

And I tak tau pun AXL dah wujud lama ! SEE ! TERUK TAKKKK ?

So, memang tak boleh nak self-proclaim I ni peminat setia rock kapak.

Then konon konon nak mengaku la suka lagu Indie and rare, but lagu The Beatles pun I just know some. Like, sikit gilaa. Lagu yang semua orang tahu pulak tu, like what, lagu Runaway, and the famous one, Let Me Hold Your Hand. And lagu Real Love pun I tahu dari Regina Spektor. Sedih kan ?

Malaysian Indie yang first I dengar, Seven Collar Tshirt lagu yang klip video dorang naik sampan tu, Faith kut, tak sure. Then lagu Prana, Bird Song, Prana awesome gilaaa dah lah handsome rasa macam nak kahwin. Then what, Estranged lagu Velocity, klip video dia nyanyi jerit jerit dalam jamban yang buruk gila busuk gilaa video tu weh.

Tu semua pun tahu dari Hitz TV. Gila tak hardcore.

Then berangan la nak pergi gigs la apa la tapi last last harapan je lah. Tak pernah kesampaian cause I'm too afraid. Damnnnnn I should go time gigs was so in at least ada experience. Rock the World ? Huh jangan harap laa Sunburst jauhhh sekali.

Then konon konon nak mengaku suka lagu rare from the west, Radiohead dengan The Strokes pun tak pernah dengar ada hati nak mengaku. I tak pernah dengar The Smiths, The Rolling Stone, Led Zeppelin pun I pernah dengar lagu Kashmir je, Bee Gees jangan harap la, Kurt Cobain pun I baru tau dari Nirvana few years back.

So, I failed music.

Then I love photography tapi I takde DSLR sebab I misking duit beli DSLR I prefer buat makan dengan ganti baju buruk yang dah pakai bertahun-tahun and I tak tahu the terms pun. Noise pun tau sebab ada baca komen from fb kawan yang ada DSLR. I tak tahu pun the terms or the name of the gadgets use tu, exposure la apa benda la so memang babai la kan.

The lomo, I cuma tau Yashica, and fish eye, and sikit facts bout lomo. Polaroid camera pun I baru tahu masih wujud lepas selalu layan tumblr.

Okay tambah sedih.

Then film. I nak self proclaim yang I ni movie junkies. Tapi guess what ? HARAPAN je laa. I tak pernah habis tengok filem yang series. Kalau ada pun, HACKERS. Tu pun bukannye sequel. I tak pernah tengok Lord Of The Rings, Star Trek, Star Wars (I got confused between Star Trek and Star Wars), The GodFather, Harry Potter pun I tengok Prisoner of Azkaban, The Deathly Hallows, and The Half Blood Prince, yang lagi empat tuu I tak pernah tengok.

Oh, Bridget Jones I tengok habis. Thanks to Siti Rosma lah nasib baik dia ada dua dua movie tu kan.

See, and movies yang pernah famous dulu pun kebanyakannya I tak pernah tengok. Like, urmmm ... Maid in Mainhattan, Memento, and guess what I TAK PERNAH TENGOK THE DARK KNIGHT ! Memang tak boleh self proclaimed yang I ni movie junkie.

So, apa yang I'm good at ni ?

STUDY ???

Tu zaman dulu laa brader, wa tak terer dah macam zaman kegemilangan dulu. KalaU orang kata waktu sekolah lu hebat masuk Universiti nanti lu lingkup, maksudnya betul la tuu bhai. HAHA

At least I know I was good in something.




Okay memandangkan I am not good in anything, or let me rephrase, I am average in everything, at least I know a little bit of everything kan ? And it's not a bad thing I guess. Sekurang-kurangnya boleh la nampak pandai sikit sebab tahu sikit sikit of everything kan ? Kalau orang cerita pasal filem, boleh lah nak menyampuk, kalau orang cerita pasal lagu pun, ada la pengetahuan sikit kan ? See, ada hikmah jugak ni.



HAHA, OH WOW I'M SOOOOO POSITIVE !

.

2 comments:

Julia J said...

mira, im not good in anything too ! :(

mireya said...

awhhh dont be sad babe, takpe kita geng jd budak yang average. hehe

eh we're good at shopping la ! ;P