Sunday, January 1, 2012

My 2011

Macam biasa, aku suka buat rumusan tentang hidup aku setiap kali menjelangnya tahun baru. So tanpa membuang masa, let the journey begins.

Kalau dilihat dari sudut yang optimistik, tahun 2011 ni sebenarnya antara tahun yang paling best dalam hidup aku selepas tahun 2007 dan 2009. Tapi sebab aku terlalu fokuskan pada benda yang tak patut, I made myself a mess.

My 2011 started wonderfully with my outing with Sheda on 1st January. We met again after our final meet ups on 2009. We shop, we talked and we share things. Sadly Marlia and Lee tak ada sekali waktu tu, if not, dah jadi reunion balik.

Meet Sheda and the Octopus.
Then after that, around second week of January, Mimi Yana, Sakinah, and I went for a surprise birthday party in Siti Rosma's house. We were late for a week sebab saja nak bagi dia terkejut and alhamdulillah, it was a success! Consider sangat berjayalah bila Siti Rosma menangis sebab terkejut bila bukak pintu tengok ada muka muka kodok kitorang kat pintu. It was such a lovely day. I love every moment of it to bits. :)

Kitorang dapat makan kek yang ada muka Siti Rosma yang terpampang secara besar-besaran.
Birthday girl tengah excited dengan kad. Nak letak gambar yang ada Sakinah sekali tapi beliau tengah seksi waktu tu. EHEM, 
Sepatutnya Farah Dee join sekali trip birthday ke rumah Siti Rosma, tapi atas sebab-sebab tertentu yang tak dapat dielakkan, Farah Dee terpaksa cancel, but we feel her there. We called, siap buat skype lagi.

Then I have the chance to go to Hard Rock Cafe Penang! So much thanks to Kak Chaq, kakak Siti Rosma yang awesome and cool sebab bawak kami semua ke sana. Macam tak percaya je dapat pergi sana and it was awesomeeee!!
Again, supposed ada gambar Cik Sakinah kita, tapi takut kontroversi kang. Btw, ni kat pool Hard Rock Cafe hewhewhew.
Untuk projek TTS bagi tahun ni, aku telah dipilih oleh doc untuk pegang watak Mak Ayam bagi teater Mahkamah Lorong. Tuhan je yang tahu betapa bersyukur sangat aku waktu tu. Lagipun, aku memang nak sangat pegang watak tu sebab aku tak pernah lagi pegang watak besar in a play. 

Susah jugak sebenarnya nak pegang watak Mak Ayam ni sebab honestly aku memang tak reti buat bunyi binatang. Bunyi kucing pun kadang-kadang aku fail, ni pulak nak buat bunyi ayam. Tapi, alhamdulillah hasil tunjuk ajar doc and the seniors (even senior yang tengah intern pun gtalk aku bagi nasihat - terima kasih sangat) aku berjaya jugak jayakan watak tu. Terima kasih uols.

Dan lagi satu, aku bersyukur sangat sebab dapat to be a part of this awesome play, sebab Mahkamah Lorong ni dan TTS lah dah bawak aku merata-rata tempat, aku dah pergi ke USM, UiTM Merbok, Taman Budaya KL, melacur di jalanan dengan kostum (okay ni paling epic oke, awesome amat!) Tak boleh nak gambarkan lah betapa gembiranya aku tahun ni sebab watak Mak Ayam ni.

This is from our trip to UiTM Merbok for their law festival
Lepas we alls penat buat show, we alls went makan ikan bawal kat Juru (eh yeke?)
Lepas makan ikan bawal, kami singgah makan cendol di Taiping.
Ini lepas show kat UTP
After show in KL :)
Promotion jalanan kat Bukit Bintang. SERIOUS FIRST TIME, SERIOUS BEST! I'd do it a million times!
Pelacur jalanan TTS ketika menyundal di Pasar Seni.
Show penutup Mahkamah Lorong 2011 di USM.
Waktu show di USM, macam-macam yang jadi. Antaranya, sesat selama dua jam pusing keliling pulau tu just because tak jumpa USM 4th gate. Ampun melilau merata sampai masing-masing rasa nak tidur kat masjid je malam tu punya la gelabah sebab tak jumpa gate. Then got the chance to eat at the famous Nasi Kandar Line Clear! Nasib baik waktu tu tak ramai orang sangat so sempat lah balik awal for make up untuk show.

Then I was involved with another TTS Show which is, JERIT JILID 1: Untukmu Palestin. Show ni aku jadi Mak Ayam versi manusia, kiranya Pimp la. HAHA.

Geng produksi JERIT!
Waktu JERIT! berlansung ada juga perkara yang tak diingini berlaku. Which is langsir koyak sebab ada sedikit masalah dengan mesin. It's a horrible experience dengan kena jumpa dengan Vice Chancellor sebab nak kena surat mintak maaf, dengan report and all. Thanks to the HICOMs TTS yang cool and supportive , we made it through at last! And semua dah settle, alhamdulillah :)

Lepas JERIT! The production decided to spend some time in nature so waterfall here we go! (sorry the guys gambar korang ada, tapi nak jimat space punya pasal mwahaha)
And then we off to Kuala Kangsar!
Here's some awesome moment, sebab Timmy terambil kunci kereta Syakir and membawanya pulang ke UTP (how absurd is that?), we have to wait dekat Petronas Air Tawar for about an hour or so sambil main kad ramai-ramai macam geng budak tak senonoh and bila polis sampai semua gelabah. Nasib baik polis tak datang jenguk kitorang. 

Some time in March, my friends and I berkomplot untuk menyambut birthday Mimi Yana di Teluk Batik. Best gila oke dapat sambut birthday kat pantai! 

Mula-mula kidnap birthday girl dan tutup mata dia.
Kemudian, kita suap kek kat mulut dia!
And ambil gambar together! See, Cik Tikayam pun ada sekali :)
Time sambut birthday Mimi Yana ni aku ada training dengan TTS for JERIT! sebenarnya tapi aku skip sebab for this. Aku dapat tahu a few of them bising jugak la sebab aku tak profesional, but I have to! Sorry people. Aku dah lama tak spend time with them and it was her special day, and I'm not gonna miss it.

So after the birthday party, kitorang pergi cari durian pulak.
The guys helping with the durians
And honestly, aku tak suka durian, and kali last aku sentuh durian is sometime in 1998 tapi dengan dorang for the first time, aku makan balik. Well, tu lah orang cakap when we're with friends, benda yang kita tak suka buat pun boleh jadi suka. Kan?

Next fun thing in 2011 is got to be my first time attending art event! Aku memang teringin sangat nak pergi majlis-majlis 'art' ni. Cause when gigs were the 'in thing' back then, I haven't got the chance to even attend one. So, aku sangat happy bila dapat pergi majlis pelancaran buku oleh Projek Rabak! Tapi agak disappointed gak la sebab I thought I could meet A. Samad Said, but he couldn't make it, instead Rahmat Haron yang datang. Pun boleh lah, Rahmat Haron pun legendary gak weh!

And yang paling membanggakan aku, this is the first time for me bawak kereta ke Ipoh and got countless of honks from other driver sebab bawak terhegeh-hegeh. Told ya, I'm a super lady driver!

With one of the writer. The lady with the blue shirt and brown scarf.
Dulu, pernah ada this one guy bagitahu aku something, lebih kurang macam ni la bunyi dia:

"Mira, kau tak nak publish artwork kau ke? Aku tengok kau boleh menulis"

Then aku terfikir, aku memang suka menulis. Tak nak cuba ke? And I did. I did send one of my artwork to Projek Rabak (the one yang handle program kat atas ni) under Sefa. And ini hasilnya:
Look closely, my name's written there, Mireya B
I know, buku fotostat je. But I love it, sekurang-kurangnya aku pernah menulis and published the artwork!

Tahun ni jugak aku dapat spend a few hours with anak-anak yatim. OH HOW I LOVE IT! Walaupun aku selalu cakap aku tak suka budak kecik, tapi I made few exceptions which, anak yatim and kanak-kanak down syndrome. Aku suka these kids because they're innocent and it's dreadful to think umur sekecik diorang dah kena tanggung beban macam tu. It's sad you know.

The kids doing the activity
Aku harap tahun 2012 nanti aku akan berpeluang untuk spend some time with the down syndrome kids pulak. Aminnn!

Dalam pertengahan tahun pulak, my friends and I, we went for a picnic in Teluk Batik! Hajat di hati sebenarnya nak tengok sunrise, tapi sebab masing-masing bangun lambat, so non-hado lah jawabnyaa.
This is our breakfast, sorry gambar lain is NSFW.
Dalam pertengahan tahun juga I had an accident with my family's car. It was mid-sem break I think, and my dad fetch me home from UTP. When I was like 45km away from my house, kereta kami kena langgar dari belakang. It was a sandwich accident and thank God kereta kami bukan jadi kereta yang kena sandwich. It was a horrible experience though. 
Keadaan kereta aku. Pretty bad lah memandangkan van security yang sodom dia. 
Ini kereta yang melanggar dua kereta kat belakang aku. Very bad shape kan? Thank God pemandu and co-driver dia selamat.
 Then tak berapa lama lepas tu, Betty pulak kena langgar. Waktu tu driver depan aku nak undur kereta dia, and dia tak perasan Betty ada kat belakang dia, and BAM! Bonet depan Betty kemik sikit, and lampu kecik kat bawah bumper depan tu tercabut keluar.

Bayaran for repairing Betty, RM 250 and ditanggung 100% oleh si pelanggar.

And baru-baru ni Betty pulak melanggar kereta orang. Oh, Betty tu kereta Kelisa saya andai sesiapa yang tak tahu. Betty melanggar kereta pakcik saya. Dah lah tu kereta baru, ampun sangat! Tapi bukan saya yang pegang stereng masa tu ye, it was my brother. Kesian jugak kat dia, mesti trauma. But things happened.

Somehow aku rasa Betty ni kena mandi bunga buang bala lah. Tsk.

Sorry tak ada gambar Betty, sebab tak berkesempatan nak ambik gambar dia waktu dia sedang menghadapi saat saat sukar. 

Moving on, academically speaking, tahun 2011 was a very good year for my grades. GPA aku naik banyak, alhamdulillah sampai ke tahap yang aku tak sangka. Aku tak sangka aku akhirnya boleh dapat jugak pointer yang aku dapat sekarang ni. Ingatkan selamanya akan ada kat tahap tu jugak.

Syukur.

And yes, tahun ni aku dapat masuk EDX! Together with Elya, and Mimi Yana. How awesome is that? Aku tak pernah sangka akan dapat masuk EDX because for me EDX ni one of the mega event for us students and aku pulak bukan mega student so bila dapat masuk tu rasa macam syukur alhamdulillah Tuhan! And thanks to my lovely ETP mates yang awesomeeeeeeeee!!

This is my ETP group, Group 46! Gambar kemik dari report. Gambar ori save kat mana tah.
And we won bronze medal, Mimi Yana got silver and Elya and Shaz both got Gold. Congratz guyss!
With Elya :)
Mimi Yana, Shaz, and Rector
My groupmate, and my friends.
 Tahun ni jugak I got the chance to spend some time with my classmates. Aku jarang gila spend time with them sebab most of the people in my circle come from the other courses, so memang susah lah aku nak bergaul dengan my classmates so bila bole enjoy together tu, rasa happy sangat lah ;D

The girls went karok! Ni pun diorang kidnap aku from training jugak. I was stressed out gila time tu sebab ada banyak kerja, and by kidnapping me for karok really reduced my stress time tu. Seronok dapat luangkan masa dengan korang! 

Lepas habis karok, ambik gambar kenangan kat depan gate UTP.
Majlis berbuka puasa with the coursemates :)
Other things that happened to me this year :

1. Bought a new laptop sebab laptop lama memang dah uzur gaban, hantar kedai pun orang kedai tu kata tak boleh nak buat apa dah.

2. Bought a new phone. A symbian phone, actually I really wanted an Android phone, but I was more concerned with the design rather than the OS so I chose a symbian phone instead. Sekarang rasa menyesal beli the phone sebab it was much cheaper now. Menyesal bukan sebab the phone tak bagus, tapi kesian my dad keluarkan too much money for the phone. Sorry dad :(

3. Pergi vacation to Langkawi with my family.

4. Pergi vacation to Melaka with my family.

5. The fact we went for vacation twice this year, is just amazing like really amazing! I'm so grateful to God! Sebab kitorang rarely dapat spend time together sekarang since me and bro dah besar kan, and selalu clash holidays. Sobs.

6. My favorite shoes, a pair of Hanalei Crocs got stolen. A sad story.

7. My video camera, a present for me bought in 2006 got stolen during my uncle's wedding. Yang sedihnya, the SD card in the camera, dalam tu ada memori Beseri kot. And it's just sad, one of the most precious moment I've ever had were in Beseri and it's now gone :(

8. I learned cooking and getting better at it! Ini paling best tahun ni because I never thought I could cook finally ;)

9. Got a bear for the anniversary present from the boyfie. And it represents the bear I always dreamed of. It was lovely :)

10. Awesome trip to Gua Tempurung with my boyfriend and his friends! Awesome trip!!!!! Should do it again!

11. Dapat swimming! and paling penting because of swimming (thanks Siti Rosma and Mimi Yana for finally ajak pergi swimming sesama and thanks for teaching me how to swim!) I've got to spend some time with a lovely lady I admire before she graduates. HEHEHE stalker much? Yes I am.

12. Pegi audition UPAG and lepas tu kena bambu baik punya dengan TTS. Aku tak marah pun kena bambu sebab memang salah aku and it was a misunderstanding sebenarnya sebab dalam emel I thought the training is optional since nak cerita pasal management rupanya still ada training. Aku pergi audition pun bukan sebab suka-suka, I really wanted to try dancing, sebab aku suka dance and aku perasan ingatkan I could be a good dancer but turns out I'm not good at dancing. Sobs. BUT!! at least aku dah cuba and if UPAG rasa I can't dance at least I know and aku tak akan bersedih sepanjang hayat wondering whether I could be a good dancer or not, kan? 

13. First time drive sorang-sorang from UTP to my hometown during the 4 month sem break. Gila arh and I wasn't nervous at all! 

14. Tahun ni jugak for the first time, aku dapat masuk pertandingan treasure hunt and it was fun!!! Serious lepas ni kalau ada treasure hunt lagi, memang aku nak join. Best oke!

15. Tapi tahun ni jugak aku hilang kucing aku. He's just a baby. Baru dua bulan and he died in my arm. Sumpah aku rindu sangat dengan Tammy. Dia kucing comel, dia lah peneman aku kat rumah waktu awal awal cuti ni. RIP Tammy :(

16. Tahun ni aku pertama kali witness orang nazak, witness death in front of me, witness pengkebumian jenazah. Al-Fatihah Tok Teh, semoga Tok Teh ditempatkan bersama orang-orang beriman, and al-Fatihah to arwah Mak Idah, semoga Mak Idah ditempatkan dalam kalangan orang beriman. Lepas ni tak dapat dengar celoteh Mak Idah lagi :(


Sebenarnya, bila aku reminisce balik benda-benda yang jadi kat aku sepanjang tahun 2011 ni, rupanya many good things happened. Cuma aku tak perasan, and tak nampak because I was busy looking at the negative sides. I was supposed to be more grateful for what I have.

Aku rasa maybe aku tertinggal few details lagi kot but nevermind the post is long enough already. 

Aku cuma mintak satu je, may 2012 would never be less awesome than my 2011. Terima kasih Tuhan atas segala rahmat.

And to you too readers (if you manage to finish reading this 1km long post, congratulations!) I wish you a very happy new year and semoga your 2012 and would be waaayyy better than your 2011.

:)

2 comments:

Tam said...

this is the best ! stop looking at the negative things, and look back at this post and realized that so many good things happened in a year.it's great !

mireya said...

that's why. what an awesome year it was! i'll always be grateful after this. at least i'll try :)